STUDIU DE FEZABILITATE A ENERGIEI GEOTERMALE PE TERITORIUL NATIONAL
PROIECT HIPERBOREAN CONSULT
ROMANIA
prezinta:
1.Centrala Geotermala 10 MW/h- Energie geotermala
2.Sat ecologic - concept bazat pe resurse-
Constructia satul va fi inceputa cu fonduri din productia centralei.
Dezvoltare Sat ecologic cu participare privata fondata impreuna cu Statul de Drept si Guvernul Romaniei , participare alcatuita din fonduri de stat, europene si suport legislativ pentru trecerea la un sistem comunitar bazat pe resurse .
Energia geotermala reprezinta caldura acumulata in roci si in fluidele ce umplu porii acestora. Energia geotermala este energia termica continuta de materia anorganica din interiorul Pamantului sub forma de caldura sensibila si produsa in cea mai mare parte din descompunerea lenta a substantelor radioactive naturale existente in toate tipurile de roca. Caldura provine din energia care se propaga radial de la centru catre exteriorul Pamantului si este furnizata continuu. Temperatura inalta de la centrul Pamantului se explica prin originea Pamantului, prin existenta izotopilor radioactivi de uraniu, thorium si potasiu in Pamant .Procesul de propagare se desfasoara in permanenta si se poate spune ca energia geotermala este o sursa de energie inepuizabila. Energia geotermala este una din alternativele care pot satisface nevoia omului pentru energie, minimizând impactul asupra mediului.In zona in care rocile se gasesc in stare topita (de magma), din cauza temperaturii ridicate, caldura se transmite in cea mai mare parte prin convectie datorita miscarii masei topite si prin conductie in proportie mai redusa. In zonele cu temperaturi mai scazute, caracterizate prin faptul ca materia se gaseste in stare solida, caldura se transmite numai prin conductie.
Energia geotermală este la ora actuală o sursă energetică practic inepuizabilă şi care, până în prezent, nu a fost suficient studiată şi exploatată.
Sistemele geotermale au cele mai mici costuri de operare existente în climatizarea rezidenţială sau comercială. Faţă de un sistem de climatizare electric, costurile sunt scăzute până la 70%, iar în cazul centralelor utilizatoare de combustibili fosili, costurile se reduc cu până la 60%, iar în procesul de răcire al clădirilor, economiile sunt de 30%.
Avantajele sistemelor geotermale:
- economie realizată faţă de orice alt sistem clasic ;
- protecţia şi economia resurselor naturale limitate ;
- protecţia mediului, deoarece nu ard combustibili fosili, nu produc gaze, fum sau cenuşă ;
- nu folosesc flacără deschisă şi nu există nici un pericol de explozie ;
- sunt silenţioase şi nu necesită întreţinere costisitoare ;
fiabile ;
spre deosebire de alte forme de energie regenerabilă (solară, eoliană) poate fi exploatată în mod continuu, indiferent de condiţiile atmosferice.
Romania este situata pe o zona geotermala, iar judetele Timis , Bihor si Bucurestiul sunt practic acoperite in totalitate de aceasta energie, astfel incat o centrala geotermala poate fi amplasata oriunde exista un loc propice extragerii ei din aceste teritorii . Energia produsa este ecologica, deoarece nu este necesara alimentarea cu combustibli fosili. In ceea ce priveste timpul de exploatare, acesta se situeaza la cca 20-25 de ani, dupa care este necesara o regenerare a zonei de cca 5 ani, ulterior exploatarea putand fi reluata.
Modul de exploatare consta in saparea a puturi de adancime, jumatate din ele fiind alimentate cu apa sub presiune pentru formarea unui lac de adancime geotermal, restul fiind utilizate pentru captarea vaporilor de apa care alimenteaza turbina/turbinele de productie a energiei electrice.
A venit timpul să renunțăm la energia provenită din arderea combustibililor fosili și din folosirea altor tehnologii care afectează clima. Pe site-ul nostru poți descoperi cum energia din surse regenerabile, precum energia solară magnetica și altele, pot fi combinate pentru a revoluționa sistemul energetic.Energia geo (pământ) termală (căldură) presupune exploatarea căldurii din interiorul pământului. Miezul planetei noastre este incredibil de fierbinte (5.500° C după ultimele estimări) așadar nu este o surpriză că pe tot parcursul anului, chiar și la o adâncime de trei metri de suprafața Pământului este o temperatură constantă de 10-16° C. În plus, datorită proceselor geologice, în anumite locuri se înregistrează temperaturi mult mai mari.
Punem căldura in folosul tuturor.
Când rezervele de apă geotermală sunt aproape de suprafață, apa caldă poate fi transportată prin conducte acolo unde este nevoie. Energia geotermală poate fi folosită pentru a încălzi case, sere și chiar pentru topirea zăpezii de pe șosele.În zone unde rezervele geotermale nu sunt ușor accesibile, o pompă de căldură poate aduce căldura la suprafață și în clădiri. Acest lucru funcționează aproape oriunde și tehnologia poate fi folosită și pentru răcire: pentru că temperatura subsolului rămâne aproape constantă tot anul, același sistem care furnizează căldura iarna poate fi folosita si ca agent de racire al casei pe timpul verii.
Este interesant de remarcat ca 99% din interiorul Pămantului se gaseste la o temperatura de peste 1000°C, iar 99% din restul de 1%, se gaseste la o temperatura de peste 100°C. Aceste elemente sugereaza ca interiorul Pamantului reprezinta o sursa regenerabila de energie care merita toata atentia si care trebuie exploatat intr-o masura cat mai mare. Energia geotermala este utilizata la scara comerciala, incepand din jurul anilor 1920, cand a început sa fie utilizata in special caldura apelor geotermale, sau cea provenita din gheizere, pentru incalzirea locuintelor, sau a unor spatii comerciale. Necesitatea asigurarii unei dezvoltari energetice durabile, concomitent cu protejarea mediului inconjurator a condus, in ultimii 10 – 15 ani, la intensificarea preocuparilor privind promovarea resurselor regenerabile de energie si a tehnologiilor industriale suport, printre care se numara si energia geotermala.
Politica UE in acest domeniu, exprimata prin Carta Alba si Directiva Europeana 2001/77/CE privind producerea de energie din surse regenerabile, prevede ca, pana in anul 2020, Uniunea Europeana largita sa isi asigure necesarul de energie in proportie de circa 20 % prin valorificarea surselor regenerabile. In acest context, in multe tari europene dezvoltate (Franta, Italia, Germania, Austria), posesoare de resurse geotermale similare cu cele ale Romaniei (Calimanesti, Felix, Cozia, Caciulata etc.), preocuparile s-au concretizat prin valorificarea pe plan local sau regional, prin conceperea si realizarea unor tehnologii eficiente si durabile, care au condus la o exploatare profitabila, atat in partea de exploatare a resurselor (tehnologii de foraj si de extractie din sondele geotermale), cat si in instalatiile energetice de suprafata.
Potentialul energetic geotermal pe teritoriul RomanieiPe teritoriul Romaniei, un numar de peste 200 foraje pentru hidrocarburi au intalnit la adancimi situate intre 800 si 3500 m resurse geotermale de joasa si medie entalpie (40-120ºC). Exploatarea experimentala a circa 100 de foraje in cursul ultimilor 25 ani a permis realizarea unor evaluari a potentialului energetic al acestui tip de resursa. Aceste foraje s-au realizat in urmatoarele perimetre geotermale din Romania: Săcuieni, Marghita,Ciumeghiu, Salonta - judeţeleBihor şi Satu-MSăcuieni, Marghita,Ciumeghiu, Salonta - judeţeleBihor şi Satu-Mare)
Utilizarea enegiei geotermice extrase este folosita in proportie de 37% pentru incalzire, 30% pentru agricultura (sere), 23% in procese industriale, 7% in alte scopuri. Dintr-un numar de 14 sonde geotermale sapate in intervalul 1995-2000 la adancimi de 1500 - 3000 m, numai doua sonde au fost neproductive, inregistrandu-se o rata de suces de 86%.
Distributia resurselor geotermale
Prospectiunea geotermica realizata prin masuratori ale temperaturii a permis elaborarea unor harti geotermice pentru intregul teritoriu al Romaniei, evidentiind distributia temperaturii la adancimi de 1,2,3si5km. Aceste harti indica ca zone favorabile pentru concentrarea resurselor geotermale suprafetele circumscrise de 60-120ºC (pentru exploatarea apelor geotermale pentru producerea de energie termica) si suprafete in care temperatura la 3 km adancime depaseste 140ºC (zone posibile pentru exploatarea energiei geotermice in vederea generarii de energie electrica). Pentru primul tip de resurse (sisteme geotermale dominant convective) sunt caracteristice ariilor din Campia de Vest, in timp ce pentru cel de-al doilea tip sunt caracteristice sistemele geotermale dominant conductive situate in aria de dezvoltare a vulcanismului neogen-cuaternar din Carpatii Orientali: Oas – Gutai - Tibles si, repectiv, Calimani – Gurghiu - Harghita.
1. Costuri , planificare , logistica :
1.1 Definirea de proiecte pentru implementarea utilizarii energiei geotermale
– constructie ,autorizatii, logistica etc .
Descriere proiect : Centrala geotermala de capacitate medie - 10 MW/h(alimentare min. cca 2000 case )
-adancime puturi 1000-1500 m , fiind necesare intre 3-5 puturi de aceeasi adancime pentru a obtine un randament de min 10MW/h-cost 55 euro/m foraj - rezulta cc 80 000 Eur - 90 000 Eur (5-7 puturi )
-cunstructia puturilor de adancime pentru extragerea energiei electrice (peste 3000 m) pornesc de la 400.000 euro si pot ajunge si peste 1 milion , depinde de adancimea dorita.-constructie centrala - 250.000 Eur- turbine 2 x 6 MW/h 150.000Eur/buc-teren 150.000 Eur-costuri implementare, studii de fezabilitate , alte cheltuieli neprevazute– 150.000 Eur
Centrala de 10 MW/h Total estimativ : 1,3 -1,5mil euro -centrala furnizare agent termic Total estimativ centrala electrica 10 MW : 3-5 mil euro
Pentru restul investitiei se va propune acest proiect Guvernului Romaniei si implicit Uniunii Europene ,acordarea de fonduri. Deoarece energia ecologica constituie o prioritate pentru UE, sansele de acceptare ale acestui proiect sunt considerabil mari, iar pregatirea lui amanuntita se va realiza ulterior de catre agenti autorizati in pregatirea proiectelor europene de finantare.
1.2 Geotermia de adancime - Concept si implementare centrale geotermale 6-10 MW
1.2.1 Concepte concrete pentru centrale geotermale de 6 -12 MW
Continut proiect :Puncte de lucru:- Determinarea potenţialului şi structurii geologice- Verificarea conditiilor cadru pentru exploatare
- Selecţia de tehnologii
- ConceptualizareaRezultate:- Randamentul energetic teoretic al site-ului ales
- Conceptul de centrala pentru site-ul selectat
- Detaliere costuri (investitii vs. profit, amortizare cheltuieli, etc.)Aspecte cu referire la costurile implicate:- Studiu detaliat- ProiectareAvantaje din proiect pentru client (ENEL,COLTERM, Kreis TIMIS, , UNI)
Beneficii calitative:
- Concept de dezvoltare durabila pentru centrale geotermale
- Concept de investitie
1.2.2 Implementarea de centrale geotermale de 10 MW
Continut proiect
Puncte de lucru:- Proceduri de aprobare legala
- Procurare de mijloace de finantare- Licitatie- Constructie si gestionarea de constructie- Punerea in functiune
- Predarea – Primirea instalatiei
- Instructaj personalRezultate:- Complex centrale de alimentare
- Instruirea personalului
- Producţie de energie electrică şi termicăAspecte cu referire la costurile implicate:- Constructia centralei- Cordonare si conducere de proiect- Cheltuieli cu aprobarile legislative- InstructajAvantaje din proiect pentru client ( ENEL, COLTERM,UNI)Beneficii calitative
- Reducerea emisiilor de CO2- Transfer de cunostinte de specialitate- Productie durabila de energie- Livrant de energie- Personal calificat la locul instaltiei- Dezvoltare tehnologica nationala
Amplasare :
Avand in vedere ca peste 80% din teritoriul Romaniei are energie geotermala se pot alege zonele cele mai concentrate .
2.1 Potentialul geotermal în Romania
Geotermia este utilizata in Romania din anii 1960. Momentan sunt instalati 137 MWt prin forari din 61 de resurse geotermale. Puterea instalata este utilizata doar pentru aplicatii termice. Exista tendinta pentru utilizare suplimentara a potentialului geotermic, in special pentru aplicatii termice, cum ar fi incalzirea spatiilor si productia apei calde.
Figura 2.1: Harta sistemelor geotermale din Romania (prospectate prin forare si posibil exploatabile)
Harta geotermala prezinta temperaturi de peste 120°C inregistrate la o adancime de 3 km in vestul judetului Timis.
Harta geotermala pentru adancimi de 3 km:Ø Temperaturi intre 70°C – 120°C
Ø Adecvata pentru sisteme de incalzire
Ø Generare electricitate la temperaturi mai mari de 150 °C (adancimea de forare aprox. 2000m+)
2.2 Bază de date pentru evaluarea potentialului geotermal
Surse geotermale in Romania
Depresiunea Panonica ce cuprinde zona de vest a tarii noastre, incluzand Banatul si vestul Muntilor Apuseni si teritoriul Ungariei si al fostei Iugoslavii este o zona bogata in zacaminte geotermale. In jurul municipiului Oradea s-au facut foraje si s-au exploatat in scopuri terapeutice apele geotermale de peste 100 de ani. In ultimul sfert de veac s-au initiat actiuni sistematice de prospectare si evaluare atat a zacamintelor geotermale, cat si a zacamintelor de hidrocarburi din aceasta parte a tarii. Prin acestea s-a constatat ca in Campia de Vest, in toate formatiunile geologice se gasesc straturi acvifere cu capacitati si proprietati termofizice foarte variate. Fluxurile termice la suprafata au valori de ordinul a 85 MW/m2, mai mari decat acelea din alte zone. Cel mai important sistem acvifer termal al Depresiunii Panonice il constituie sistemul din baza panonianului superior, evidentiat prin foraje. Apele din acest sistem se manifesta in general eruptiv, datorita continutului ridicat de gaze dizolvate.Nivelul termic al apelor geotermale din zona de vest a tarii este redus: 30 – 90 0C. Din aceasta cauza, acestea pot fi utilizate in special in scopuri terapeutice, prepararea apei calde menajere etc. In judetul Bihor, respectiv in municipiul Oradea se furnizeaza apa calda menajera pentru 800 de apartamente, se incalzesc 12 apartamente, bai, sere legumicole, stranduri, piscine, hoteluri. In judetul Timis, apa geotermala este utilizata pentru topitorii de in, pentru incalzire, pentru scopuri terapeutice, pentru prepararea apei calde menajere.Exploatarea surselor geotermale din tara cu scopul producerii energiei electrice este posibila doar la adancimi mai mari de 2000-3000 m , intrucat un generator geotermal presupune o presiune initiala foarte mare si temperaturi ale fluidului de lucru de peste 150 0C.
2.2.1 Institutul Geologic din România IGR a elaborat în 1985 harta următoare, prezentată în imaginile 2.4 si 2.5.Aceasta hartă este utilizată în multe studii actuale despre potenţialul geotermal in România.Harta arată temperaturile si fluxul geotermal la o adâncime de 3000 m.
2.2.2.Institutul ICEMENERG facut un studiu cu privire la potenţialul energiei regenerabile în România, în 2006. Acesta a cooperat cu Institutul GeoSurvey România (IGR). Studiul conţine două hărţi geotermale furnizate de IGR, anume pentru temperaturi de la 60°C la 120°C şi pentru temperaturi de peste 140°C. . Hărţile sunt prezentate în imaginile 2.6 şi 2.7.
Figura 2.6: Harta geotermală cu temperaturi de la 60°C la 120°C
TAceste hărţi sunt bazate pe datele de măsurare de la IGR,dar nu există informaţii despre capacitatea fiecarei tip de zona. Raportul nu oferă nici o adâncime în mod explicit pentru domeniile de temperatură din imaginea 2.6. Se mentioneaza doar că la baza acestei hărti se afla cele peste 200 de puţuri a caror adâncime variază de la 800 m la 3500 m.
Figura 2.7 estimează temperaturile de peste 140°C la o adâncime de 3000 m.
Aplicaţii ale utilizarii energiei geotermale în Timiş
.Liz Battoceletti, Bob Lawrence & Associates, Inc a publicat un studiu al resurselor geotermale în Europa de Est în decembrie 2001.Alături de informaţiile prezentate în hărţile de mai sus, este dat un tabel cu aplicatii existente. Următorul tabel conţine toate aplicaţiile din Timis.
2.3 Analiza potentialului geotermal în Timis
Pentru analiză a potenţialului geotermal în Timiş sunt disponibile si folosite hărţile geotermale de la IGR (Institutul Român de Geologie), ICEMENERG şi BERD (Banca Europeană de Dezvoltare). Toate aceste hărţi arată pentru Timiş, temperaturi potenţiale de peste 100°C, la 3000 m adâncime. The most detailed information gives the geothermal map by IGR, which is found in many references of other studies. Informaţiile cele mai detaliate le oferă harta geotermală a IGR, care se regăseşte ca referinţa în multe alte studii.
ICEMENERG's map, picture 2-3, estimates around 50% of Timiş area with temperatures between 60°C and 120°C in 3000 m depth.Harta ICEMENERG din figura 2.6, estimeaza aproximativ 50% din suprafaţa Timiş, cu temperaturi între 60°C şi 120°C pentru adâncimea de 3000 m. This region is located in west of Timiş. Această regiune este situată în vestul judetului Timiş. Aproximativ 10% din suprafaţa, figura 2.7, are un potenţial de temperatură de peste 140°C.Acesta este situat în regiunea din jurul localitatilor Jimbolia, Sânnicolau Mare şi Saravale.
Harta BERD prezintă temperaturi mai scăzute pentru adâncimea de 3000 m. Temperaturile variaza în tot judetul Timiş de la 70°C la peste 120°C, (vezi figura 2.8).Most of the west and north has temperatures over 80°C. Un loc fierbinte in judetul Timiş este situat în zona Jimbolia, Sânnicolau Mare şi Saravale. Majoritatea zonei de vest si nord a judetului Timiş prezinta temperaturi de peste 80°C.
Harta IGR prezintă cel mai înalt grad de detalii. Aceasta a fost făcut pentru o adâncime de 3000m, (vezi figura 2.4.) De asemenea, este menţionată în multe studii ca sursă de referintă de bază. Peste 50% din Timiş are un potenţial geotermal de peste 100°C, It covers all the area in the west, including Timisoara. acoperind toate zonele din vest, inclusiv Timişoara. În zona situata la est de Timisoara exista în continuare temperaturi cuprinse între 70°C şi 100°C. În zona de temperaturi de 100°C sunt cuprinse si regiuni cu potenţiale de la 130°C la peste 150°C. Acestea acoperă aproximativ 15% din Timiş şi sunt situate în regiunea dintre Jimbolia si Giera şi de la Sannicolau Mare la Saravale. Rocile în zona de interes sunt din perioada de neogen. Tipul predominant de formatiuni este molasa. Molasa se compune din sedimente de la munte. Printre acestea se numara gresie, şisturi şi conglomerate.
Judetul Timiş are o structura de roci cu fracturi profunde. O astfel de fractură trece pe langă Timisoara. Fracturile profunde pot fi exploatate de asemenea pentru utilizarea geotermală.
Zona cu temperaturi de peste 100°C este marcată ca acvifer geotermal. In plus harta IGR contine informaţii despre fluxul geotermal. Acesta este marcat cu linii verzi, pe hartă, comparativ imaginile 2.4 şi 2.5. Partea de est a judetului Timiş prezinta un flux între 80 şi 90 MW/m². Partea de vest a Timiş, are un flux între 90 şi 100 MW/m². This is higher than the global average, which is about 60 mW/m². Aceasta valoare este mai mare decât media globală, care este de aproximativ 60 MW/m². În general, fluxul geotermal este prea scăzut pentru exploatarea energiei,dar este suficient pentru umplerea rezervoarelor geotermale.
Tabelul 2.1 listeaza aplicaţiile geotermale în Timiş, în anul 2001. Cele mai multe dintre ele au temperaturi intre 70°C si 90°C. Dar nu există informaţii suplimentare cu referire la adâncimea sau debitele acestor puţuri, ceea ce face dificila comparaţia obiectivă. Comparaţia cu harta geotermală din figura 2.4 ne da concluzia ca se poate exploata si energie electrica la adancimi mai mari de 2000m ,aratand ca, temperaturi mult mai mari pot fi exploatate. Puţurile din Timisoara, de exemplu, extrag doar energie geotermala cu temperaturi între 31°C şi 60°C, cu toate ca Timisoara are un potenţial între 100°C şi 110°C la o adâncime de 3000 m, dupa cum se vede in harta din figura 2.4. Chiar şi în harta BERD din figura 2.8 se prezinta un potenţial geotermal mai mare pentru Timisoara decat cel exploatat, potential de temperaturi din roci calcaroase de aproximativ 80°C.
2.3.1 Geotermia de suprafata – Alimentarea cladirilor rezidentiale – Instalatie in sat privat „ Noua Europa’’ concept pilot al HIPERBOREAN Consult Romania .
Continut proiectPuncte de lucru:- Evaluarea potentialului si a necesarului de energie- Proceduri de aprobare legislativa- Selectia tehnologiei optime
- Dezvoltarea unui concept pentru climatizarea unei cladiri publice- Implementarea conceptului- Functionarea de tip insula in reteaua energetica (Se considera si energia solara si eoliana pentru modul de functionare a instalatiei)Rezultate:- Alimentarea cu energie termica
- Climatizarea cladirii
Avantaje din proiect pentru clientBeneficii calitative- Instalatie pilot tehnologic avansata
- Conservarea eficientă a energiei- Transfer de informatie si cunostinte- Climatizarea incaperilor- Costuri de exploatare foarte reduse
2.3.2 Geotermia de suprafata – Retele descentralizate de alimentare termica - „Comuna pilot”
Continut proiectPuncte de lucru:- Evaluarea potentialului si a necesarului de energie- Proceduri de aprobare legislativa- Selectia tehnologiei optime
- Proiectarea
- Punerea in functiune
- Dezvoltarea infrastructurii
- Autorizarea / predarea instalatiei- Functionarea de tip insula in reteaua energetica (Se considera si energia solara si eoliana pentru modul de functionare a instalatiei)Rezultate:- Infrastructura- Alimentarea cu energie termica a comunelor- Alimentarea cu apa calda
- Instalatie pilot ca model pentru alte instalatii / sistemeAvantaje din proiect pentru clientBeneficii calitative
- Infrastructura pentru distributia din reteaua termica
- Sistem autonom (independent) de alimentare cu caldura
- Dezvoltare durabila
2.3.3 Geotermia de adancime – Studiu detaliat in Timis-Vest: Potential, Gradiente, Roci, Debite forabile
Continut proiect
Puncte de lucru:- Studiu tuturor forarilor de testare in judetul Timis de vest
- Clasificarea locaţiilor posibile, ţinând cont de infrastructura locală
- Planul de masuri si de acţiune pentru fiecare locaţieRezultate:- Harta comprehensiva a potentialului de utilizare a energiei geotermale de adancime
- Catalog pentru locatii cu tehnologiile adecvate corespunzatoare- Deciziile strategice pentru dezvoltarea judetuluiAvantaje din proiect pentru clientBeneficii calitative
- Evaluare concreta a riscului pentru investitori- Selectia de tehnologii adecvate
2.4 Stabilirea prioritatii de implementare a proiectelor pentru energia geotermala
Dezvoltarea tehnico economica durabila este sprijinita prin implementarea strategica a proiectelor, de aceea se analizeaza in continuare prioritatea de implementare a proiectelor.
2.5 Posibilitati de finantare a proiectelor de implementat pentru energie geotermala – dezvoltare termen mediu-lung
2.5.1 Geotermie de adancime – Concept centrala de 10 MW
a. ERDF (European Regional Development Fund)
b. Fonduri de Guvern
c. Investitii private
Pentru finantarea conceptionarii si a conducerii de proiect se poate folosi Axa Proiritara 2, aria de interventie 2.5.2 “Investitii in infrastructura de cercetare si dezvoltare” a ERDF. Aceasta promoveaza activitati de management de proiect. Pe langa faza conceptionala a unei centrale de 10MW se pot crea de asemenea conditii locale implementarii unei astfel de centrale. Printre altele se poate finanta un cluster de excelenta care sa conduca apoi implementarea efectiva a acestui proiect si nu numai. Cluster-ul va fi conceput si condus, in timpul etapei proiectului, de catre HIPERBOREAN CONSULT ROMANIA. De asemenea va fi folosit pentru un transfer durabil al cunostintelor si al tehnologiilor. La sfarsitul acestui proiect Clusterul poate functiona de sine statator, pentru a promova si sprijini utilizarea si implementa sistemul bazat pe resurse si implicit energiei geotermale in Romania. In continuare pot fi achizitionate fonduri structurale conform GD 718/2008 si GD 750/2008. Aceste linii incurajeaza si sprijina o dezvoltare regionala durabila, scaderea emisiilor de carbon in atmosfera , implementare a resurselor regenerative si o eliminare treptata a nevoilor de trai
2.5.3 Geotermie de adancime – Implementarea (construirea) centralei
ERDF (European Regional Development Fund)Investitori participanti in proiectul principalFonduri de Stat alocate de Guvern
Construcţia centralei corespunde linei ERDF „Aria de intervenţie 2 – mobilizarea surselor de energie regenerabile pentru producerea de energie verde. " "Axa prioritară 3“ cu reînnoirea sistemelor de încălzire urbana poate fi luata de asemenea in consideratie pentru finanţarea proiectului, in special pentru modernizarea continuă a sistemului de termoficare existent.Cu construcţia centralei electrice pot fi fondate companii Start-Up(Sate ecologice private). Pentru acestea se poate obtine finantare de la "Aria de intervenţie
2.3 - accesul industriei la activitati de Cercetare si Dezvoltare şi activitati de inovare.
În plus se pot obtine finantari de la stat în conformitate cu hotararile HG 718/2008 şi HG 750/2008 Aceste politici promoveaza dezvoltarea regională durabilă, reducerea poluarii şi utilizarea de resurse regenerative.
2.5.3 Geotermie de suprafata – Alimentarea cladirilor
Alimentarea cladirilor folosing energia geotermala conduce la o reducere de emisii de CO2. Aici pot fi folosite fonduri guvernamentale, ce stau la dispozitie pentru producerea de energie din surse regenerabile. Si aici pot fi folosite fondurile ERDF pentru dezvoltarea energiilor regenerabile.
2.5.4 Geotermie de suprafata – Retea decentralizata de incalzire a unei comune pilot
Alimentarea cladirilor folosind energia geotermala conduce la o reducere de emisii de CO2. Aici pot fi folosite fonduri guvernamentale, ce stau la dispozitie pentru producerea de energie din surse regenerabile. De asemenea pot fi folosite din nou fonduri ERDF pentru dezvoltarea energiilor regenerabile.
2.5.5 Geotermie de adancime – Studiul detailiat al potentialului pentru scaderea riscului
Pentru acest proiect pot fi obtinute fonduri in cadrul „Axei de prioritate 2.1 si 2.2“. Rezultatele acestui proiect vor atrage investitori in judetul Timis, Bihor si Bucuresti in domeniul geotermiei.
NOTA : Toate hartile si tabelele mentionate in prezentarea proiectului centralelor geotermale impreuna cu aceasta prezentare poate fi pusa la dispozitie doritorilor prin mail in format pdf.
Pentru alte detalii si programari interviuri – contact: Cosmin Bogdan Pavel
Tel : +40 721 032 075
Email : hiperboreanconsult@yahoo.ro
Adresa Web Page : http://hiperboreanconsult.blogspot.ro/
Sunt impotriva exploatarii gazelor captate in sisturi. Este absurd ca intr-o tara unde energia geotermala este raspandita in peste 85% din teritorul national, sa se prefere o tehnica poluanta si distrugatoare, de 5 ori mai scumpa de extragere si din care culmea,primim doar intre 7%-13,5% din productie! ,restul din productia noastra urmand, sa fim nevoiti sa o rascumparam de la compania extractoare,iar metoda complet ecologica prin geotermie cu apa fara chimicale, mai ieftina decat toate tipurile de energie (exceptand potentialul energiei magnetice) ,chiar mai ieftina decat cea solara si eoliana,sa fie ignorata complet de autoritatile statului chiar si de catre noi , cum oare este posibil asa ceva intr-o societate unde este urmarit randamentul? Chiar suntem privitori impasibili ai unui spectacol dat pielea noastra ?
Fac pe aceasta cale un apel deschis tuturor celor care s-au saturat de un sistem imperfect, pe care noi l-am creat si pe care datorita ego-urilor prea mari,uita sa si-l schimbe, sa aleaga sa mearga pe calea unui sistem social (poate fi luat in calcul modelul islandez) in care toate drepturile sa ne fie respectate, pus pret pe viata cultura si sanatate, protejarea mediului in care traim cu totii, fiind o prioritate acum, mai mult decat oricand, in care sa ne unim fortele si sa il punem in aplicare, pentru ca acum este momentul sa facem cu adevarat o schimbare. Sper ca acest studiu sa va arate mai bine potentialul de independenta energetica pe care il avem noi ca popor si o varianta la cum putem proceda, sa iesim din acest sistem pe cale de colaps economic global.
Cosmin Bogdan Pavel